Misschien valt voor jou vandaag alles weer net in de plooi. Of misschien heb je de voorbije weken een balans opgemaakt, en vind je het tijd om bepaalde zaken op een andere manier te gaan aanpakken. Misschien zit je wel middenin een periode waarin je dingen probeert, moet bijsturen en weer opnieuw moet beginnen.

Het maakt niet uit waar je zit in jouw verhaal, het belangrijkste is dat je weet dat je het zelf aan het schrijven bent en dat jij de held in jouw verhaal bent.

Joseph Campbell was een hoogleraar die beschreef dat elk verhaal in de wereld eigenlijk al eens is verteld. Hij zegt dat alleen de personages en de omstandigheden anders zijn. Hij maakte een formule waarmee je elk verhaal van de wereld kan opdelen in dezelfde 12 stappen:

 1. De proloog​: De held leeft zijn leven van alledag.
 2. De oproep tot avontuur​: De held wordt opgeroepen om in actie te komen door iets onverwachts dat op zijn pad komt of doordat hij het gevoel heeft dat hij iets mist. De held stapt uit zijn comfortzone en gaat een nieuwe wereld tegemoet.
 3. Weerstand, weigering​: De held of zijn omgeving willen eigenlijk niet meestappen in het avontuur. Er is ontkenning, weerstand, verzet.
 4. De ontmoeting met de mentor​: Iets of iemand komt op het pad van de held. De held trekt hier lessen uit, leert nieuwe vaardigheden. De held krijgt nieuwe inzichten of een nieuwe visie op de situatie.
 5. De selectiedrempel​: De held zet zijn nieuwe vaardigheden en kennis in en gaat de drempel over in de richting van de nieuwe wereld.
 6. De nieuwe wereld​: De held komt terecht in een nieuwe wereld. De held ontmoet nieuwe vrienden en bondgenoten, maar ook vijanden en moeilijke uitdagingen.
 7. De inwijding​: De held wordt uitgedaagd om na te denken over hoe betrokken en gemotiveerd hij is.
 8. De crisis​: De held wordt geconfronteerd met zijn grootste angst.
 9. De dolk​: Dit is het uur van de waarheid. De held geraakt gewond of verwondt zelf mensen rondom zich. Illusies worden doorprikt en de held krijgt diepe inzichten.
 10. De terugkeer​: De held keert terug van zijn reis met heel wat wijsheid en inzichten in zijn rugzak.
 11. Dood en wederopstanding​: De held neemt afscheid van bepaalde zaken, overwint dilemma’s en weerstaat innerlijke en uiterlijke tegenstanders.
 12. Elixer​: De held deelt de nieuwe inzichten met de rest van zijn omgeving.

Wat je ook meemaakt in je leven, je bent vast niet de eerste die dit heeft meegemaakt. En hoe verwarrend of ontmoedigd je je ook kunt voelen in het midden van een proces, het is slechts een fase dat deel uitmaakt van een heel verhaal. De coronatijd, een rouwperiode, plannen maken voor een verre reis, een eigen zaak starten, een huis bouwen, mama of papa worden… Je kan er vast wel iets uit de twaalf stappen in herkennen.

Ik nodig je graag uit om je eigen verhaal neer te schrijven. Denk eens na over iets dat je hebt meegemaakt in je leven. Nu je hier op terug kijkt, herken je daarin de 12 stappen?

Meer informatie over Joseph Campbell en de held met de duizend gezichten, vind je in het boek “De Held met de Duizend Gezichten” van Joseph Campbell.