Vanavond is het me-time!

Iedereen heeft nood aan tijd voor zichzelf of me-time. We hebben die tijd nodig om onze batterijen op te laden, om ons te herbronnen, om te groeien of om onze draagkracht te verhogen. Tijd waarin we extra kracht en energie opdoen zodat we er weer tegenaan kunnen.

Wanneer neem jij tijd voor jezelf?

Een dag telt 24 uren. Hoeveel tijd hiervan besteed je aan tijd voor jezelf?

We voelen het doorgaans zelf aan wanneer we even me-time nodig hebben. Je had bijvoorbeeld een stressvolle situatie, of het was een vermoeiende dag.

Maar je hoeft helemaal niet te wachten tot wanneer je die nood voelt opborrelen. Je kan ook preventief al wat tijd inlassen voor jezelf. Meer nog, het is noodzakelijk! Tijd voor jezelf is zo belangrijk als brood op de plank en water in de badkamer.

Hoe vul je die tijd met jezelf in?

Je kan activiteiten die we in onze vrije tijd doen, opsplitsen in twee categorieën: vullende activiteiten en voedende activiteiten.

Vullende activiteiten

Vaak gaan we uit gemakzucht activiteiten doen om onze tijd op te vullen. Begrijpelijk, want het is veel gemakkelijker om na een drukke werkdag of na een stressvolle situatie, even te vervallen in routinematige activiteiten. Vullende activiteiten werken echter maar heel kort. Je voelt al gauw dat je hier, als je eerlijk met jezelf bent, niet echt beter van wordt. Vullende activiteiten zijn activiteiten die een leegte opvullen, die je doet om iets te ontvluchten of te compenseren, die je op automatische piloot doet, bijna onbewust. Het zijn activiteiten waarover je je achteraf wel eens  schuldig voelt of waarover je jezelf bekritiseert. Voorbeelden kunnen zijn: comfort food eten, alcohol drinken, op social media surfen, in de zetel hangen of zappen op de TV.

Wat is jouw top drie van vullende activiteiten?

Voedende activiteiten

Voedende activiteiten daarentegen helpen ons groeien. Ze geven ons energie. We voelen dat deze activiteiten ons echt deugd doen. Terwijl je deze activiteiten doet, sta je niet stil bij wat je zelf voelt. Je vergeet even je hoofdpijn. Je omgeving zegt dat je straalt. Je verliest de tijd uit het oog. Je leert spontaan bij of je bent uitermate geïnteresseerd als iemand anders erover praat. Denk maar aan tuinieren, hardlopen, een spannende thriller lezen, wandelen, een lange babbel met een vriend.

Stop met vullen, start met voeden!

Zalig toch, nu je weet dat je er zelf kan voor kiezen om je vrije tijd met voedende activiteiten in te vullen (invullen, niet opvullen). Misschien weet jij spontaan welke activiteiten voor jou voedend zijn. Misschien ook niet. Veel mensen zijn het immers verleerd om iets voor zichzelf te doen. Velen onder ons kunnen niet meteen benoemen waar ze energie van krijgen. Dat is helemaal ok. Meer nog, het kan juist heel leuk worden om hier naar op zoek te gaan.

Hieronder vind je alvast enkele vragen ter inspiratie om je te helpen bij je zoektocht.

  1. Tijdens welke activiteit verlies je de tijd helemaal uit het oog?
  2. Wanneer zegt je omgeving dat je straalt?
  3. Als je ouders je als kind niet snel vonden, waar was je dan?
  4. Wat moet je maar één keer gezien of geprobeerd hebben om het zelf te kunnen doen?
  5. Waarover gaat je lievelingsfilm?
  6. Wat is je lievelingsboek?
  7. Welke muziek geeft je nieuwe energie?
  8. Wat doe je graag als je op vakantie bent?

Eens je voor jezelf één of meerdere voedende activiteiten hebt ontdekt, zal vrije tijd dubbel zo deugddoend worden.


Geniet van die momenten!
Veel groeten

Pieter

Vond je dit artikel interessant, geef het dan een vind-ik-leuk of deel het met je netwerk.

Volg de facebookpagina van Zorgconsult en blijf zo als eerst op de hoogte van nieuwe artikels en tips.