Wat kan je doen om je stressgevoel te verminderen?
Wist je dat, volgens een enquête van EU-OSHA, 3 op de 10 werknemers meestal of altijd last hebben van stress op het werk, ongeacht geslacht, leeftijd of beroepsactiviteit? (bron geraadpleegd op 17/11/20)
Maar wat is stress eigenlijk. Wat doet het met je lichaam? En wat kan je er aan doen?
Stress is een natuurlijke reactie in het lichaam. Wanneer we onder lichamelijke of mentale druk komen te staan, produceren onze bijnieren de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline. Dit zorgt ervoor dat onze ademhaling en polsslag versnellen en dat onze spieren zich opspannen. Vanuit de evolutietheorie heeft dit als doel om ons klaar te maken om te vechten of te vluchten.
Een beetje stress is best ok
Stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Het heeft in het verleden best wel al zijn nut bewezen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld gezonde stress nodig om zich goed te voelen of ze houden ervan omdat het hen uitdaagt. Als we onder stress staan, verhoogt onze concentratie, zijn we meer alert en leveren we soms zelfs betere prestaties. Denk maar aan de laatste spurt om de trein te halen, of de stress die je ervaart vooraleer je een groep moet toespreken.
En wat als het te veel wordt
Stress wordt een probleem als de draaglast langdurig groter is dan de draagkracht. Dat is het moment waarop mensen lichamelijke of mentale klachten beginnen vertonen.
Tijdelijk het werk overnemen van een afwezige collega, werken op een Covid-afdeling, verbouwingen aan je huis, een ziek familielid, een probleem dat je maar niet opgelost krijgt, te weinig uitdaging in je job, een aanhoudende ruzie of relatieproblemen. Het zijn voorbeelden van situaties waarin de draaglast verhoogd is en er dus veel meer draagkracht van je gevraagd wordt.
Voel je jezelf een dagje ziek, heb je te weinig geslapen, had je net een moeilijk gesprek met iemand, dan kan het zijn dat je draagkracht verlaagd is en je dus even meer moeite hebt om de draaglast van een stressvolle situatie aan te kunnen.
Zijn jouw draagkracht en jouw draaglast nog wel in balans?
Zoniet, stel jezelf dan even de vraag op welke manier jij op dit moment je draaglast kan verminderen? Of welke mogelijkheden heb je om je draagkracht te verhogen? Kan iemand een taak van je overnemen? Zijn er oplossingen voor de problemen of obstakels die de draaglast verhogen? Wat kan jij vandaag doen om je draagkracht te vermeerderen?
Heb je het gevoel dat je draagkracht en je draaglast momenteel niet in balans zijn, ga dan op zoek naar oplossingen om de draaglast te verlagen of neem even de tijd om je batterijen opnieuw op te laden. Het kan heel verrijkend zijn om hierover met iemand in gesprek te gaan.
In een ander artikel geven we je alvast enkele tips om je draagkracht te verhogen. We leggen je uit hoe je dit doet door vullende activiteiten te vervangen door voedende activiteiten.
Neem alvast even de tijd voor volgende oefening.
We nodigen je graag uit om de komende week in je communicatie zoveel mogelijk het woord ‘moeten’ te vervangen door het woord ‘kunnen’ of ‘mogen’. Welk effect heeft dit op jou?
Vond je dit artikel interessant, geef het dan een vind-ik-leuk en deel het met je netwerk.
Volg de facebookpagina van Zorgconsult en blijf zo als eerst op de hoogte van nieuwe artikels en tips.